Wednesday, December 30, 2009

Veel ahjust

Avastasin, et panen kaks pilti üles ja siis arvan, et ongi teistele arusaadav. Et siis mõtlesin kirjutada natuke pikemalt cob tehnikas ahjust. Kõige lihtsam on toksida cob oven või earth oven ja materjali on ohtralt ja loomulikult www.juured.ee- eh tunnen alati nagu Mart Parmas räägib, peaks iga naine, kui meest näeb, maani kummardama ja hüüdma "Oo auväärne!" või vähemasti siis kui Marti ennast näeb. Novot ma teeks kummarduse Jaanuse ees, sest olen ta käest niipalju nõuandeid ja tarkusi saanud.
Aga siis paneks kirja, kuidas teha savist ahju, mis küpsetab imehäid kooke ja praguneb.
1.Alustuseks on vaja laduda kividest alus ahjule, näiteks selline:

ja siis täita see seest kruusa ja liivaga. Ahju põhjaks tuleb panna liiva sisse tulekindlad tellised, et oleks kivist äärtega tasa ja sinna peale kuhjata märjast liivast hunnik. Märja liivaga saad luua täpselt nii suure ahju sisemuse nagu tahad. Mina olen siiani teinud liialt madalad ja laiad ahjud. Ja siis ei tohi kuulata ühtki nõuandjat, et ahjule on vaja korsten külge monteerida. Olen näinud väga hästi toimivat ahju, kus suits väljus eest ava kaudu ja mingeid probleeme tõmbega polnud. Ja mul on tunne, et need minu ahjud selle korstna nahka on läinudki. See selleks.
Liivast hunniku peale paned märjad ajalehed.
2. Valmistad esimese segu- savi ja liiv ja vesi. Tambid segi. Vahekorrast niipalju, et hea on rääkida vanade pottseppadega. Üks andis mulle sellist nõu, et rulli segu sõrmede vahel, kui saad alla 1 cm läbimõõduga vorsti teha, on savi palju. Hea on selline 2 cm läbimõõduga, mis käest ei pudeneks. Selle seguga paned esimese, hiljem tulekindla kihi. Võid torgata näpuga auke, et kiiremini kuivaks ja järgmine kiht paremini haakuks. Aga siis mitte läbivaid.

Nojah igale poole pean lisama- ilma korstnata.
3. Lased esimesel kihil nii kuivada ja siis lisad soojahoidva kihi tavalist cobi ehk savi-liiv-põhk. Segu võib olla veel põhurikkam kui tavaliselt, sest on soojustuseks.
Varsti lõikad ahjusuu savikihtidest läbi, kuivanud liiv voolab välja ja põhimõtteliselt on ahi valmis. Et asi töötaks on vajalik ahjusuu kõrguse ja laiuse suhe ahju enda mõõtmete suhtes paika panna, aga seda valemit ma täpselt ei mäleta. Vist oli ahjusuu kõrgus 0.6 ahju kõrgusest. Aga läbimõõdu ja kõrguse suhe on vaja järgi uurida.
4. Ja lõpuks peale krohv, et asi natuke veekindlam oleks- sobib täitsa tavaline sõnnik, savi, liiv. Meie ahi siis selline:

5.Kütad ahju peenemate ilma kooreta (ei pidavat niipalju tossama) kasepuuga (leivaahju olla ikka kasepuuga köetud) paar tundi, ajad söed laiali või tõmbad välja ja siis küpsetama.
6. Võrdluseks siis ahi, mis ei pragune:www.juured.ee

Nojah ma tean, mis kevadel tegema hakkan.

No comments:

Post a Comment